Melontareitit

 

    1. HAUKISAAREN KIERROS, 8km

Vaativuus: keskivaikea

Kesto: 4 tuntia

Aloitus- ja lopetuspaikka: Häyrylänranta, Satamatie 60, Konnevesi

Reitin kuvaus: 

Reitti alkaa Häyrylänrannasta Konnevedeltä. Satamassa on kaikki satamapalvelut ja melontakaluston saa kätevästi vuokrattua lähtöpisteestä. Ohjeellinen reitti kulkee Satamasta pohjoisrannan niemien tai Mieronvirran kautta Kaitasaaren ja Mustasaaren välistä Haukisaarelle. Takaisin voi meloa Mieronvirran kautta. Mieronvirrassa kulkee myös veneväylä ja melojan on syytä pysytellä veneväylän ulkopuolella.

Haukisaaressa sijaitsee erityisen kauniilla paikalla laavu. Varustukseen kuuluu lisäksi nuotiopaikka ja puucee. Kallioinen saari ja korkea laivalaituri ovat melojalle epäedullisia rantautumispaikkoja ja suositeltavaa onkin meloen rantautua saaren länsirannalla olevaan
lahteen. Pohjoisesta ja luoteesta puhaltava tuuli saattaa hankaloittaa rantautumista. Hyvällä tuurilla meloja voi nähdä alueella pesivän kalasääskin.

    2. KARTANOKIERROS, 10km

Vaativuus: helppo

Kesto: 1-5 tuntia

Aloitus- ja lopetuspaikka: Äijäveden venelaituri, Vihta-Paavontien pää, Rautalammin kuntakeskusta

Reitin kuvaus: 

Rautalampi on vanha emäpitäjä ja kuuluisa lukuisista kartanoistaan. Kartanoiden historiaan kannattaa tutustua Rautalammin museossa, jonka Korholan kartanon emäntä ja kauppaneuvoksetar Aina Peura perusti vuonna 1938. Vastapäätä museota, kylänraitin toisella puolella komeilee vuonna 1844 rakennettu Rautalammin kirkko, joka on yksi Suomen suurimmista puukirkoista. Kirkkopuistoon ja kylänraitille voi tilata opastuksia museosta. 

Melontareitti alkaa Rautalammin kuntakeskuksesta Vihta- Paavontien päässä olevan laivalaiturin luota, jossa on myös parkkipaikat. Paras lähtöpaikka melojalle on luonnonranta, koska venelaituri on melko korkealla vedenpinnasta. Miltei tämän vieressä sijaitseva viralliseksi melontasatamaksi monissa kartoissa merkityn Äijäveden melontasataman
ranta on kasvanut umpeen ja jäänyt pois käytöstä. 

Parhaiten itse kartanoita pääsee ihailemaan meloen. Matkailukäytössä niistä ovat Sahalan ja Korholan kartanot. Karjalan kartano näkyy hyvin Äijävedelle, mutta se on yksityiskäytössä eikä sen rantaan ole luvallista jalkautua. Korholan kartanon virallinen melontasatama on reitin varrella suositeltava rantautumis- ja taukopaikka. Etukäteen tulostaan ilmoittaneille tarjoillaan majoitus- ja ruokapalveluita sekä mahdollisuus tutustua Oili Marskin taiteeseen. Korholan kartanosta hieman eteenpäin melottaessa voi käydä tutustumassa paikkakunnan nimen alkulähteeseen, rautapitoisesta ruosteenvärisestä vedestään tunnettuun Rautalampiin.

Myös Sahalan kartanon pihapiiriin on luvallista mennä, mutta kunnollista rantautumispaikkaa siinä ei ole. Sahalan kartanon pihapiirissä sijaitsee Salli Satulatuolien tehdas ja Elämysten ja ystävyyden kartano tarjoilee ratsastusvaelluksia islanninhevosilla sekä kesäisin aittamajoitusta puuroaamiaisella.

    3. KIVISALMEN KIERROS, 3km

Vaativuus: helppo

Kesto: 0,5-1t

Aloitus- ja lopetuspaikka: Kivisalmen kievari, Rautalammintie 1935, Konnevesi

Reitin kuvaus: 

Kivisalmen kierros on helppo 3 km pituinen melontareitti. Reitti alkaa Kivisalmen kievarilta, jossa on satama ja kesäisin grilli-kioski. Kivisalmi sijaitsee Rautalammin ja Konneveden rajalla. Kivisalmen silta on 69-tien todellinen maisemakohde. Reitti kulkee Timosensaaren ympäri ja 69 -tien alitse. Vanhan kivisillan kupeessa olevalla levikkeellä voi käydä tutustumassa Lentoturmien muistomerkkiin. Reitti saattaa olla haasteellinen kovalla pohjoistuulella. Parkkipaikan lähellä sijaitsevaan matkamiehen karsikkoon matkalainen voi käydä merkitsemässä omat puumerkkinsä. Lähtöpaikan laivalaituriin on rakennettu kanoottiaskelma, josta meloja
on helppo lähteä vesille. 

Lentoturmien muistomerkki pystytettiin Kivisalmeen v. 2015 kahden talvi- ja jatkosodassa pudonneen suomalaisen pommikoneen muistoksi. Talvisodassa v. 1939 BL-110 pommikone eksyi lumimyrskyssä ja tuhoutui törmättyään rantakallioon Etelä-Konneveden Hämeenniemessä. Turmassa menehtyi kolme suomalaista sotilasta. Jatkosodan aikana v. 1941 DB-14 pommikone joutui koelennolla syöksykierteeseen ja putosi Etelä-Konneveteen Lokkisaaren ja Honkasaaren väliin. Sekä koneen ohjaaja että tähystäjä menehtyivät.

    4. KODANOVISEN MELONTAREITTI, 19km

Vaativuus: keskivaikea

Kesto: 3 päivää, 2 yötä

Aloitus- ja lopetuspaikka: Hanhitaipaleen kalasatama, Satamatie 140, Rautalampi

Reitin kuvaus:

1. päivä: Hanhitaipaleen kalasatama – Kaituri, 9 km:

Kodanovisen melontareitti kulkee aluksi samaa reittiä Käpynän kierroksen kanssa Tafonikallion ja Käpynän ukon kautta. Käpynän vuoren jälkeen Kodanovisen reitti erkanee Käpynän kierroksesta ja vie yöpymään Kaiturinsaaren laavulle. Laavulla on polttopuuhuolto, tulipaikka, puucee ja puuvarasto.

2. päivä: Kaituri – Enonranta, 4 km:

Kaiturista reitti jatkuu Räystätsalon ja Kodanovisen saarten välistä Enonrannan laavulle. Enonrannalta lähtee 2,9 km patikointireitti Loukkuvuoren lenkki. Jos sää sallii ja melontakuntoa riittää, kannattaa poiketa reitiltä ja käydä nauttimassa Ison Pyysalon upeasta hiekkarannasta, jossa on myös laavu, puucee ja tulipaikka.

3. päivä: Enonranta – Hanhitaipaleen kalasatama, 6 km:

Viimeisen päivän etappi kulkee Enonrannasta Hanhitaipaleen kalasatamaan. Jos mielii ihailemaan maisemia Kalajanvuorelle, kannattaa poiketa melontareitiltä Kiertolahteen, josta on lyhin patikointireitti Kalajan kierrokselle.

    5. KONNEVEDEN KOSKIREITTI, 22km

Vaativuus: vaativa

Kesto: 5-7 tuntia

Aloitus- ja lopetuspaikka: Häyrylänranta, Satamatie 60, Konnevesi

Reitin kuvaus: 

Konneveden kosket ovat I ja II -luokan koskia, mutta ilman koskikokemusta ja asianmukaisia varusteita tai asiantuntevaa opasta ei matkaan pidä lähteä. Reitille järjestetään ohjattuja melontaretkiä. Konneveden kosket ovat järvitaimenen luontaisia kutualueita sekä Catch & Release -kalastusaluetta. Koskia vuokrataan kalastusmatkailun käyttöön, jonka vuoksi melojan on hyvä huomioida alueella liikkuvat kalastajat.

Häyrylänrannasta on matkaa reitin ensimmäiselle koskelle Siikakoskelle alle kilometri. Siikakoski melotaan uittoränniä pitkin. Ränni sijaitsee laskusuunnassa oikealla rannalla sillan alla. Varsinaiseen koskeen ei suositella mentäväksi. Seuraava koski on Taikinainen. Se on helposti laskettavissa oleva koski kiviä väistellen. Kolmantena tulee Karinkoski, melkein heti edellisen jälkeen ja on vähän vauhdikkaampi, mutta helppo.

Kellankoski on astetta vaikeampi ja sen voi ohittaa nostamalla kanootti voimalaitoksen ja kosken välisen saarekkeen yli ja laskemalla vain helpohkon alavirran. Koski ja laskureitti on ehdottomasti tarkastettava maalta käsin ennen laskemista. Tie tulee miltei perille ja mahdollistaa reitin päättämisen myös tähän. Kosken  niskalla on pieni pudotus veden korkeudesta riippuen eikä selvää lasku-uraa. Voimalaitoksen puoleisella rannalla (laskusuunnassa oikealla), voimalan kohdalla ja sen jälkeen on kalastuslaitureita, joita on syytä varoa suunnittelemalla lasku-ura huolellisesti etukäteen rannalta käsin. Koski on noin 200 metriä pitkä. Reitti kulkee tästä Liesveden selän yli ja jatkuu Pesiäissalmesta Vanginvedelle kulkien etelään kohti Yläisten helppoa koskea. 

Keskisen koski on reitin kuudes koski ja noin 300 metrin päässä edellisestä. Keskisen koski on helppo, mutta kivetty kalastuksen vuoksi. Reitin seitsemäs koski on Hannulan koski, joka on näistä vauhdikkain ja lasku-ura vaihtelee vedenkorkeuden mukaan. Lasku-ura kannattaa valita siitä, mistä vettä menee eniten. Reitti päättyy noin 300 metrin päähän Saksalan saaren sillan jälkeiselle laavulle, joka on tien vieressä.

Laavut ja rantautumispaikat sekä puuceet löytyvät aloituspisteestä Häyrylänrannasta, Taikinaiselta, Karinkoskelta, Kellankoskelta sekä Hannulankoskelta ja päätöspaikasta Saksalan saaresta. Huomioi, että Karinkosken laavu ja P-paikka ovat 150 metrin päässä koskenrannasta.

    6. KÄPYNÄN KIERROS, 4,3km

Vaativuus: helppo

Kesto: 2,5t

Aloitus- ja lopetuspaikka: Hanhitaipaleen kalasatama, Satamatie 140, Rautalampi

Reitin kuvaus:

Tälle helpolle ja lyhyelle Saukkosaaren kiertävälle melontareitille mahtuu monta kansallispuiston nähtävyyttä: Saukkosaaren kallion vaikuttavat tafonit, Käpynän ukko ja majavan elinympäristö. Saukkosaaren tafonit ovat syntyneet rapautumalla, mutta vaikuttavat
ihmisen tekemältä reliefitaiteelta. Lähellä niitä sijaitsee lippaluola, jonka alle mahtuu veneellä tai kanootilla.

Saukkosaaren kaakkoislaidalla on kapeikko, jossa voi nähdä majavan padon tai muita majavan elämän jälkiä. Alue kuuluu kansallispuistoon eikä majavan rakennelmia ole lupa purkaa.. Käpynän vuoren itäkalliossa voi tarkkasilmäinen havaita muikeasti hymyilevän Käpynän ukon, kalliomuodostelman, joka muistuttaa ihmiskasvoja. Varpusenlinnan on kaunis pieni saari Saukkosaaren länsipuolella.

Reitti alkaa Hanhitaipaleen kalasatamasta ja vie ensin katsomaan Saukkosaaren tafoneita vain muutaman sadan metrin päässä lähtöpaikasta. Sen jälkeen voi kiertää koko Saukkosaaren jatkamalla sen rantaa pitkin, kunnes tulee kapeikkoon, jossa asustaa majava. Mikäli vettä on tarpeeksi, kapeikosta pääsee kajakilla melomaan Käpynän vuoren edustalle ja Saukkosaaren länsipuolta takaisin Hanhitaipaleen kalasatamaan. Matkaa tälle lyhyelle reitille tulee vain 4,3 km.

Jos haluaa välttää majavan padon, voi retken toteuttaa tekemällä piston tafoneilla ja palaamalla Saukkosaaren pohjoiskärkeen ja jatkamalla saaren länsipuolella kohti Käpynän vuorta ihastelemaan Käpynän ukkoa. Sen jälkeen kannattaa kiertää Käpynänsaari ja käydä katsomassa
majavan jälkiä kapeikossa ja palata Käpynän saaren pohjoiskärjen kautta takaisin tuloreitille. Tällöin matkaa tulee 6 km.

    7. MELONTAREITTI TOUSUNLINNAN KALLIOMAALAUKSELLE, 18,5km

Vaativuus: keskivaativa

Kesto: 1-2 päivää

Aloitus- ja lopetuspaikka: Pitkänlahden Uimaranta, Uimalantie, Rautalampi

Reitin kuvaus:

Toussunlinnan kalliomaalaus on oiva päivän tai kahden melontakohde. Reitti alkaa Rautalammin Pitkälahden uimarannalta, jossa on parkkipaikka, puucee, pukukoppi ja veneliuska. Matkalla on mahdollista majoittua Sirkkavuorten laavulla. Toussunlinnan kalliomaalaus sijaitsee Hankaveden eteläosan kapeassa ja pitkässä lahdessa, sen länsirannalla, Toussunlinna -nimisen jyrkän ja veteen putoavan kallioseinän eteläpäässä. Kalliomaalaukselle on matkaa Rautalammin Pitkälahden uimarannalta 8 kilometriä. Sirkkavuorten laavu sijaitsee matkan varrella ja siellä on puucee, laavu ja puuvarasto. Laavulla voi yöpyä omassa teltassa. Rannassa ei ole melontalaituria, mutta luonnonrantaan pääsee kajakilla ja kanootilla kätevästi. Melontaretkeä on mahdollista jatkaa Hankaveden saaristoon Törmälän loma- ja kurssikeskukseen ja Rajasaareen.

Toussunlinnan kalliomaalaus on tehty kivikautisille kalliomaalauksille tyypilliseen paikkaan, ympäristöstään poikkeavaan, pystyyn, jääkauden hiomaan sileään kallioseinämään vesistön kapeikkokohtaan. Kallion maalauskuviot ovat pienen ja kapean kallioterassin yläpuolella noin 100x120 cm kokoisella alueella. Selkein kuvio on koukkupolvinen ihmishahmo. Muut hahmot vaikuttavat eläinkuvioilta. Maalaus on ajoitettu esihistorialliseksi vesistöhistorian ja hahmojen perusteella. Pitkälahdesta matkaa kertyy kalliomaalaukselle ja takaisin 18,6 km. Pitkälahtea vastapäätä on Rämäkkä Holidays, joka on saanut nimensä jyrkässä vuorenrinteessä sijaitsevasta romahtaneesta luolasta. Pitkälahti on noin kolme kilometriä pitkä kapea lahti. Sen jälkeen reitti jatkuu suoraan Hankaveden saariston jäädessä reitin luoteispuolelle. Matka jatkuu kohti Mustasaarta, jonka kohdalla kapeikon itärannalla sijaitsee Sirkkavuoren laavupaikka. Siitä Toussunlinnan kalliomaalaukselle on matkaa 1,7 km. Paluumatka on tehtävä suurin piirtein samaa reittiä.

    8. RAJASAAREN KIERROS, 8km

Vaativuus: keskivaativa

Kesto: 4t

Aloitus- ja lopetuspaikka: Törmälän loma- ja kurssikeskus, Konnekoskentie 552, Rautalampi

Reitin kuvaus:

Hankaveden saaristo on ihanteellinen melontakohde. Saaristo tarjoaa melojalle suojaa myös tuulisella kelillä. Kirkasvetinen Hankavesi on villin järvitaimenen luontaista elinaluetta ja vesi on kirkasta ja juotavan puhdasta. Meloen on mahdollista nähdä läheltä monia vesilintuja ja nauttia Hankaveden saariston luonnosta.

Reitti kulkee Rautalammin Hankavedellä. Se alkaa Törmälän loma- ja kurssikeskuksen rannasta. Hankavesi on saaristoinen ja melontareitti kannattaa valita tuulen suunnan mukaan siten, että ei tarvitse meloa vastatuulessa pitkiä matkoja. Törmälästä hyvä reitti on kulkea Jänissaarten kautta Hoikkasaaren ja Vilosensaaren välistä ja jatkaa Lukkarisen ja Niittysaarten välistä Rajasaarelle. Rajasaarella on katettu nuotiopaikka kauniin koivikon keskellä. Rajasaarelta reitti jatkuu Lehtosaaren ja Säkkäräniemen kautta kohti Niittysaarta ja edelleen Pappilansalmen kautta takaisin Törmälään. Mikäli haluat jatkaa melontaa Etelä-Konnevedelle, turvallisin reittivaihtoehto on Karinkosken kautta.

    9. SILMUTSAAREN KIERROS, 10km

Vaativuus: keskivaikea

Kesto: 5 tuntia

Aloitus - ja lopetuspaikka: Häyrylänranta, Satamatie 60, Konnevesi

Reitin kuvaus:

Reitti alkaa Häyrylänrannan satamasta, kiertää Mieronvirran pohjoisesta ja seuraa Matkamiestenniemen rantoja koilliseen. Reitti kiertää Silmutsaaren, kiertosuunta kannattaa valita tuulen suunnan ja voimakkuuden mukaan. Soskalansalmi on suojaisa melontaosuus. Silmutsaaren itäosassa on suojelualue, jossa näkyy saariston luonto alkuperäistilassaan. Saarta kiertää luonnonhiekkapohjat, erityisesti itäpuolella. Silmutsaaren itäpuolen pohjoispäädyssä on luotoja, joissa on kalasääksen pesä. Saaren koillispäädyssä on punainen saunarakennus, johon voi rantautua tarkkailemaan kalasääkseä, mikäli sauna on vapaana. Muistathan antaa kalasääkselle pesimärauhan. Silmutsaaren luoteispäädyssä sijaitsee laavu. Laavulla ei ole laituria, ranta on hiekkapohjainen. Melontareitin ohjeellinen pituus on 10km ja kesto 2,5h. Tyynellä säällä reitti on helppo, mutta Konneveden suuret selät altistavat reitin tuulille, jolloin reitti muuttuu vaativaksi. Reitti menee
koko matkaltaan Matkamiestenniemen rantoja myöten. Matkamiestenniemeen voi tarvittaessa rantautua, tien osoite on Tillintie.

Reitit ja nähtävyydet kartalla myös tästä:

 

Melontareitit - yhteenveto pdf-versiona: